Saveti stručnjaka za uštedu energije

Kako pravilno da koristite kućne uređaje?

Saveti stručnjaka za uštedu energije

Kako pravilno da koristite kućne uređaje?

Energetski efikasan frižider ili mašina za pranje veša može dosta da uštedi u vašem domaćinstvu i njihova savesna upotreba može pomoći da smanjite potrošnju energije. Tim povodom, stručnjaci iz kompanije LG Electronics (LG) pružaju najvažnije savete u vezi sa korišćenjem kućnih uređaja kako bi više doprinosili očuvanju prirodne sredine, ali i isplativiji.

Ako bismo zamenili mašine za pranje veša, frižidere i zamrzivače koji su stariji od osam godina modernim uređajima, emisija ugljen-dioksida u domaćinstvima bi se smanjila. Zamena zastarelih kućnih uređaja ne samo da je ekološki preporučljiva, već je i veoma isplativa, jer će se ulaganje isplatiti za svega nekoliko godina. 


Energetski efikasni uređaji mogu mnogo da uštede


Frižideri stari oko deset godina, u proseku, troše skoro 400 kilovat-sati godišnje, dok oni stariji uređaji zahtevaju još više energije. „Zamena starijih frižidera onima iz A+++ kategorije koji poseduju zamrzivač na dnu, može nam pomoći da uštedimo na računima za komunalne usluge”, rekao je Branko Samac, menadžer prodaje za segment bele tehnike u kompaniji LG. Situacija je slična i kod mašina za pranje veša. Kada uzmemo u obzir da je danas prosečan kapacitet mašine za pranje sedam kilograma, uz 220 ciklusa pranja, današnji uređaji koriste 10-12 metara kubnih vode godišnje, dok starije mašine za pranje veša, koje imaju kapacitet od samo 4-5 kilograma, mogu da potroše duplo više. „Takođe, postoji značajna razlika u računima za struju. Mašina za pranje veša starija od deset godina može da potroši i do dva i po puta više struje u poređenju sa prosečnim uređajem danas dostupnim”, istakao je Branko Samac. 


Tehničke ključne reči za efikasnost


Najmoderniji frižideri poseduju takozvani linearni inverter kompresor. Ovo rešenje može da smanji potrošnju energije uređaja za trećinu u poređenju sa konvencionalnim kompresorom. Dodatno, ovi tipovi su pouzdaniji, trajniji i tiši. Kada su u pitanju mašine za pranje veša, Direct Drive koji poseduje inverter je trajniji od konvencionalnog pogona. 


Ako tražimo frižider koji poseduje zamrzivač, vredi izabrati Total No Frost uređaj. U njima nema zaleđivanja u frižideru ili zamrzivaču, što bi smanjilo energetsku efikasnost, a dodatno, ne moramo da brinemo oko redovnog odmrzavanja. 


Kod mašina za pranje veša, funkcija koja vam može uštedeti vreme je takozvana Turbowash funkcija koja koristi efikasnu mlaznicu za ispiranje, usput štedeći i potrošnju energije i vode. U naprednijim mašinama automatski se meri težina veša, što takođe pomaže da se smanji potrošnja vode.  


Saveti za korišćenje frižidera


Za energetski efikasne operacije važno je da kondenzatorska zavojnica na poleđini frižidera bude dobro provetrena, zbog čega frižider treba da bude najmanje 10 cm udaljen od zida, a potrebno je brisati prašinu sa rešetke svakih šest meseci.

Ne stavljati frižider blizu izvora toplote (npr. šporet), ne izlagati direktnoj sunčevoj svetlosti i ne stavljati toplu hranu unutra.

Trebalo bi da imate na umu da frižider on „ne voli“ uske prostore. Modeli koji mogu biti ugrađeni u kuhinjski nameštaj su skuplji od samostalnih sa razlogom. 

Redovno proveravajte da li su vrata propisno zatvorena.

Isparavanje hrane i topao vazduh prouzrokuju zaleđivanje rashladnih ploča. Kako sloj leda ima izolacioni efekat, to rezultuje dodatnom potrošnjom energije sa smanjenjem performansi, tako da No Frost sistem mora da se odmrzava dvaput godišnje. Da bi se ovo izbeglo, savetuje se da izaberete Total No Frost sa višestrukom cirkulacijom vazduha.


Saveti za korišćenje mašine za pranje veša


Mašine za pranje veša koriste najviše energije za zagrevanje vode, pa možete uštedeti na svom računu za struju ako perete odeću na 30-40 stepeni. Najbolje rešenje je da izaberete TurboWash funkciju za uštedu energije i vode, pa na taj način možete da uštedite i na vremenu.

Bolje je izabrati uređaje većeg kapaciteta, jer možemo da operemo više veša odjednom, a manji broj ciklusa pranja troši manje struje, dok, takođe, možemo značajno da smanjimo vreme pranja. Zahvaljujući automatizaciji težine, veći  kapacitet ne znači veću potrošnju vode svaki put, pa, ako je to potrebno, manji komadi garderobe mogu da se peru energetski efikasno u uređajima većeg kapaciteta. 

Nije preporučljivo da se započne pranje sa 1-2 komada garderobe, ali nije dobro ni preopteretiti mašinu, jer to može da smanji efikasnost pranja i ispiranja.

Ako koristimo sušilicu, najbolje je prvo osušiti odeću na većoj brzini, osim u slučaju vrlo delikatnih komada.


Više o LG Electronics, Inc.

LG Electronics, Inc. (KSE: 066570.KS) je globalni lider i tehnološki inovator u potrošačkoj elektronici, mobilnim komunikacijama i kućnim uređajima. Zapošljava preko 82 hiljada ljudi, koji rade u preko 119 operativnih centara širom sveta. Kompanija LG je ostvarila globalnu prodaju za 2013. godinu u iznosu od 53,10 milijardi dolara (58,14 milijardi KRW), obuhvata četiri poslovnih jedinica – Home Entertainment, Mobile Communications, Home Appliance & Air Solution, and Vehicle Components i trenutno je jedan od vodećih svetskih proizvođača flet panel televizora, mobilnih telefona, rashladnih uređaja, mašina za pranje veša i frižidera. Kompanija LG Electronics je dobitnik priznanja „ENERGY STAR® partner godine” za 2014. godinu. Za više informacija, posetite www.lg.com/rs .


Više o LG Electronics Home Appliance & Air Solution

LG Electronics Home Appliance & Air Solution je svetski lider u industriji kućnih uređaja, klima uređaja i sistema za kvalitet vazduha. Kompanija proizvodi kompletna rešenja za domaćinstvo, zahvaljujući vodećim tehnologijama u industriji. LG je posvećen cilju da život korisnika širom sveta učini boljim, kreirajući pažljivo dizajnirane proizvode, kao što su frižideri, veš mašine, mašine za sudove, aparati za kuvanje, usisivači, ugradni aparati, klima uređaji, prečišćivači vazduha i aparati za kontrolu vlage u vazduhu. Ovi proizvodi doprinose poboljšanom iskustvu korisnika superiornim performansama, velikoj uštedi i zdravstvenim benefitima. Za više informacija, posetite www.lg.com/rs .