Timski rad je bolji u toplijem okruženju

Koja je idealna temperatura za rad u kancelariji?

Timski rad je bolji u toplijem okruženju

Koja je idealna temperatura za rad u kancelariji?

lg

Koja je idealna temperatura za rad u kancelariji?

 

 

Adekvatna temperatura na radnom mestu predmet je konstantnih debata tokom letnjih meseci. Dok je damama uglavnom hladno dok je klima uređaj upaljen, muškarcima je mnogo prijatnije u ohlađenoj sobi. Temperatura nije važna samo za komfor, već može značajno uticati i na produktivnost. Na primer, nedavno istraživanje je pokazalo da žene bolje rade u toplijim sredinama.

 

Okruženje u kojem se osećamo komforno može zavisiti od pola, a određena istraživanja dokazuju da naša efikasnost na poslu takođe zavisi i od temperature na radnom mestu. Nedavno sprovedena studija u Nemačkoj pokazala je da ženski mozak bolje radi na višim temperaturama, dok muškarci postižu bolje rezultate radeći u hladnijim sredinama.

 

Kako bismo pokušali da stavimo tačku na debate među kolegama o ovoj temi, vredno je pogledati šta je istraživanje pokazalo o idealnoj temperaturi na radnom mestu.

 

Poslodavac takođe može da profitira od prave temperature

 

U studiji sprovedenoj na 500 ljudi u Nemačkoj1, učesnici su obavljali matematičke, verbalne i kognitivne zadatke na temperaturama u rasponu od 16 do 32 stepena. Prema rezultatima, kako je temperatura rasla, žene su brže obavljale matematičke i govorne zadatke, dok je kod muškaraca bilo suprotno. S obzirom na to da su prednosti povećanja efikasnosti kod dama veće od smanjenja efikasnosti muškaraca, istraživači navode da povećanje vrednosti na termostatu može poboljšati ukupne performanse kompanije.

 

Prema istraživanju koje je sprovedeno na Univerzitetu Kornel u Sjedinjenim Američkim Državama, u kucanju na tastaturi pri temperaturi od 25 stepeni zabeleženo je 10 odsto grešaka2. U hladnijem okruženju od 20 stepeni, stopa grešaka porasla je na 25 odsto. Ovo pogoršanje efikasnosti može se objasniti činjenicom da pri hladnoći telo troši više energije za zagrevanje tela, što dovodi do manjka energije za koncentraciju, razmišljanje i kreativnost. Istraživači takođe ističu da takvo smanjenje performansi znači dodatni trošak od 10 procenata po satu za svakog zaposlenog.

 

Timski rad je bolji u toplijem okruženju

 

Istraživanja pokazuju da idealna temperatura zavisi i od prirode zadataka. Relativno visoke temperature mogu biti dobre za kreativno razmišljanje3, dok hladnije okruženje od 20 stepeni utiče na koncentraciju za obavljanje ponavljajućih i monotonih zadataka4. Visoke temperature, naravno, ne znače sedeti u sauni: na primer, iznad 27°C matematičke sposobnosti mogu se pogoršati.

 

Ni prekomerna toplota nije dobra za efikasnost

 

Pre nego što podesite termostat, treba obratiti pažnju i na druge rezultate. Prema istraživanju koje je sprovedeno na Univerzitetu tehnologije u Helsinkiju5, najveća produktivnost zabeležena je na temperaturi od 22 stepena, a od 23-24 stepena radni učinci se pogoršavaju. Ovo znači da ako, na primer, zaposleni rade u okruženju u kome je 30 stepeni, prema rezultatima istraživanja imaju 8,9 odsto lošije učinke nego što bi imali u okruženju od 22 stepena.

 

Saveti za pravilno korišćenje klima uređaja

 

Osim toga što je bitno pronaći idealnu temperaturu koja odgovara svima u kancelariji, trebalo bi na umu imati i zdravstvene aspekte.

 

„Preporučljivo je da temperaturu u kancelariji podesite u skladu sa spoljnom temperaturom: razlika ne bi trebalo da bude viša od 8-10 stepeni, kako bi se naše telo aklimatizovalo. Faktor koji dodatno utiče na komfor je vlažnost vazduha”, kaže Nenad Črnila iz LG Srbija, regionalni menadžer projekata u okviru poslovne jedinice za klimatizaciju i energetska rešenja.

 

Dodatno, izbegavajte direktan protok vazduha, a takođe ne bi trebalo da sedite na mestu gde klima izbacuje hladan vazduh, jer se možete prehladiti baš kao i napolju na vetru. Na poslu, klima je odgovornost rukovodioca, ali moramo obratiti pažnju na klimu i kod kuće čisteći filtere, menjati ih i s vremena na vreme proveravati spoljne i unutrašnje jedinice.

 

# # #

1 https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0216362

2 http://news.cornell.edu/stories/2004/10/warm-offices-linked-fewer-typing-errors-higher-productivity

3https://www.researchgate.net/publication/285320928_Creative_thinking_as_the_dependent_variable_in_six_environmental_experiments_A_review

4 https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0360132309000985

5 https://escholarship.org/uc/item/45g4n3rv

 

Više o LG Electronics, Inc.

LG Electronics, Inc. (KSE: 066570.KS) je globalni lider i tehnološki inovator u potrošačkoj elektronici, mobilnim komunikacijama i kućnim uređajima. Zapošljava preko 82 hiljada ljudi, koji rade u preko 119 operativnih centara širom sveta. Kompanija LG je ostvarila globalnu prodaju za 2013. godinu u iznosu od 53,10 milijardi dolara (58,14 milijardi KRW), obuhvata četiri poslovnih jedinica – Home Entertainment, Mobile Communications, Home Appliance & Air Solution, and Vehicle Components i trenutno je jedan od vodećih svetskih proizvođača flet panel televizora, mobilnih telefona, rashladnih uređaja, mašina za pranje veša i frižidera. Kompanija LG Electronics je dobitnik priznanja „ENERGY STAR® partner godine” za 2014. godinu. Za više informacija, posetite www.lg.com/rs .

Više o LG Electronics Home Appliance & Air Solution

LG Electronics Home Appliance & Air Solution je svetski lider u industriji kućnih uređaja, klima uređaja i sistema za kvalitet vazduha. Kompanija proizvodi kompletna rešenja za domaćinstvo, zahvaljujući vodećim tehnologijama u industriji. LG je posvećen cilju da život korisnika širom sveta učini boljim, kreirajući pažljivo dizajnirane proizvode, kao što su frižideri, veš mašine, mašine za sudove, aparati za kuvanje, usisivači, ugradni aparati, klima uređaji, prečišćivači vazduha i aparati za kontrolu vlage u vazduhu. Ovi proizvodi doprinose poboljšanom iskustvu korisnika superiornim performansama, velikoj uštedi i zdravstvenim benefitima. Za više informacija, posetite www.lg.com/rs .

Kontakt:

 

LG Electronics Magyar Kft.           Executive Group

Andrea Buzas                                 Miloš Ljuna

+3630 257 4298                              +381 60 70 71 106

  andrea.buzas@lge.com                   milos_ljuna@eg.rs